Köszöntjük weblapunkon
Tájékoztató - szociális tüzelőanyag juttatás PDF Nyomtatás E-mail

Tájékoztató szociális tüzelőanyag juttatás: itt

Letölthető kérelem: itt

 
Tájékoztató - locsolási kártalanítás PDF Nyomtatás E-mail

Locsolási kártalanítás tájékoztató: itt

Letölthető kérelem: itt

 
Lakossági tájékoztató PDF Nyomtatás E-mail

A téli rendkívüli időjárásra történő felkészülés legfontosabb szabályairól

Várható következmények

 • Hófúvások, hótorlaszok, sínek felfagyása, jégréteg kialakulása miatt fennakadások lehetnek a (közúti, vasúti, légi) közlekedésben.
 • A közlekedés nehézségei miatt akadozhat az alapvető élelmiszerellátás, az egészségügyi ellátás, a betegszállítás, gyógyszerek beszerzése.
 • A hófúvások településeket zárhatnak el a külvilágtól, járművek akadhatnak el az utakon.
 • Az elakadt járművekben az utasok testhőmérséklete erősen lecsökken, fagyási sérüléseket szenvedhetnek.
 • A gázvezetékek befagyása miatt a vezetékes gázellátás ideiglenesen leállhat.
 • Az elektromos áram felhasználásának növekedése, esetleg ráfagyott jégréteg miatt átmeneti zavarok keletkezhetnek az áramszolgáltatásban.
 • A hó súlyától az épületek tetőszerkezete károsodhat.

Ajánlott magatartási szabályok

Figyelje az időjárás jelentést, hogy időben fel tudjon készülni!

 

Otthonunkban – átmeneti áram- illetve energia-kimaradás esetén

 • Hagyományos tüzelőberendezés (pl. kandalló) használata esetén különös figyelemmel kell lenni a tűzmegelőzésre, füstelvezetésre.
 • Azokat a PB gázzal üzemelő fűtőkészülékeket, amelyek nincsenek a kéménybe kötve, vagy az égéstermékek szabadba történő kivezetése más módon nem megoldott, soha ne üzemeltesse folyamatosan zárt térben. A helyiség nagyságától és a fűtési fokozattól függően legalább egy-másfél óránként szellőztetni kell a helyiséget, ellenkező esetben a felgyülemlő égéstermékek mérgezést okozhatnak.
 • A gázszolgáltatás ideiglenes kimaradása esetén ne hagyja nyitva a fűtőkészülék elzáró csapját!
 • Gondoskodjon szükség-világítóeszközökről (pl. palackról működtethető gázlámpa, elektromos lámpa)!
 • Tartson üzemképes állapotban egy elemről működtethető rádiót, és biztosítson hozzá tartalék elemeket!
 • Tároljon otthonában legalább 3 napra elegendő élelmiszert az egész család számára!
 • Legyenek otthon alapvető gyógyszerek, kötszerek, ha csecsemő van a családban, számára tápszerek!
 • Csak a legszükségesebb telefonhívásokat bonyolítsa le, mert a hálózatra a mentésben résztvevőknek van szüksége.

 

Utazásnál – Mielőtt útnak indul, mindig tájékozódjon az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján!

 • Szélsőséges időjárási viszonyok között nem biztonságos az utazás, különösen, ha nagyobb távolságra kell eljutni.
 • Ha feltétlenül szükséges útnak indulni, mindig kísérő társsal tegye, és csak abban az esetben, ha meggyőződött róla, hogy úti célját biztonsággal eléri, és a visszautazás feltételei is biztosítottak.
 • Ha nagyobb távolságot kell gyalogosan megtennie, öltözzön rétegesen, felsőruházata lehetőleg legyen vízhatlan, vigyen magával meleg kávét vagy teát!
 • Gépkocsival csak akkor induljon el, ha feltétlenül szükséges, ha gépjárműve megfelelő műszaki állapotban van, és rendelkezik a biztonságos téli üzemeléshez szükséges felszereléssel (téli gumiabroncsok, hólánc, tartalék üzemanyag, elakadás esetére lapát vagy ásó, homok stb.). Ebben az esetben sem tanácsos egyedül elindulni.
 • Indulás előtt a gépkocsijában helyezzen el meleg takarót, elektromos kézilámpát, meleg italt, legalább egy napi étkezésre elegendő élelmiszert!
 • Legyen felkészülve, hogy gépkocsija bármikor elakadhat, és esetleg csak napok múlva fogják kiszabadítani. Öltözetét úgy állítsa össze, hogy szükség esetén gyalog is képes legyen folytatni útját.
 • Amennyiben hosszabb időt (néhány órát) kénytelen álló gépjárművében tartózkodni, a motor járatásával fűtheti az utasteret, de ne felejtsen el legalább tíz-tizenöt percenként szellőztetni. Az álló jármű utasterébe ugyanis kipufogógázok szivároghatnak, amelyek súlyos rosszullétet, esetleg halálos balesetet okozhatnak.
 • Alkoholt soha ne fogyasszon a hideg elleni védekezés céljából! Kezdeti élénkítő hatása után csökkenti a fizikai teljesítőképességet, fáradságot, bágyadtságot okoz, illetve csökkenti a helyzetfelismerő és megítélő képességet, amely ilyen helyzetben életveszélyes lehet.

 

Ónos eső esetén

Felhívjuk az állampolgárok figyelmét, hogy - tekintettel a megváltozott időjárási körülményekre - fokozott óvatossággal közlekedjenek.

Aki teheti, ne használjon gépjárművet! Amennyiben az feltétlenül szükséges, akkor tartsák be a téli közlekedésre vonatkozó szabályokat:

 • Csak kifogástalan műszaki állapotú, a téli időjárásra felkészített gépjárművel induljanak útnak.
 • A gépjárművek üzemanyag tartályát töltsék fel, gondoskodjanak tartalék üzemanyagról is,
 • A gépjárműben legyen takaró, forró tea,
 • A megváltozott időjárási körülmények még a gyakorlott vezetőket is próbára teszik, kellő vezetési gyakorlat hiányában ne induljanak útnak,
 • Amennyiben a gépjárművel való közlekedés ellehetetlenedik, húzódjanak félre és várják meg, amíg a síkosság mentesítést végző gépek járhatóvá teszik az útszakaszt,
 • Várhatóan megnövekszik a mentő szervezetek (tűzoltóság, mentők) vonulási ideje is.

Különös gondot kell fordítani a járdák síkosság mentesítésére is, melyet közterületen az önkormányzat, míg magánházak esetén a tulajdonos hajt végre.

A csapadék ráfagyhat a fák ágaira, növelve azok súlyát, így számolni kell az ágak, gallyak letörésével is.

Fontos, hogy a parkolóhelyet, a járdán való közlekedés útvonalát úgy válasszuk meg, hogy az esetlegesen lehulló ágak személyi sérülést és anyagi kárt ne okozzanak.

 

A jégen tartózkodás szabályai

A szabadvizek befagyott területe gyermekre és felnőttre egyaránt vonzerőt gyakorol, ugyanakkor veszélyeket is rejt magában. A jégbeszakadásoknak gyakran halálos kimenetelű végkifejlete van az emberek felelőtlen viselkedése és a jég tulajdonságainak nem megfelelő ismerete miatt. A hirtelen hőmérsékletváltozások, illetve a tartósan enyhe időjárás nagymértékben megváltoztathatja a jégtakaró tulajdonságait, ezáltal az veszélyessé, kiismerhetetlenné válhat.

A szabadvizek jegén tartózkodni csak akkor szabad, ha a jég kellő szilárdságú, nem olvadt, nem mozog.

Tilos a szabadvizek jegén tartózkodni

 • éjszaka, korlátozott látási viszonyok között,
 • járművel, a biztonságos munkavégzés kivételével,
 • kikötők és veszteglőhelyek területén,
 • folyókon.

Aki a jégen léket vág, vagy jégkitermelést folytat, köteles a jégmentessé vált területet távolról is felismerhető módon megjelölni, illetve körülhatárolni. A jégmentessé vált területet 1 m magasságban, legalább
10 cm széles piros-fehér csíkozású korláttal kell ellátni.

Ha gyanús ropogást, recsegést hall, azonnal feküdjön minél nagyobb testfelülettel a jégre, és próbálja meg a legközelebbi biztos pontot hason csúszva elérni! Beszakadás esetén a felesleges mozdulatokat kerülje, ezáltal megőrizve a ruházatában lévő szigetelő légréteget! Igyekezzen a lábával az ellenkező irányban lévő jég szélét elérni és a part felé előrelökni magát, illetve segítséget kérni! Ha partot ér, azonnal menjen meleg helyre, szárítkozzon meg, testét törölje szárazra, igyon forró, meleg italt! Kávé, alkohol fogyasztása tilos!

Ne kezdjen felelőtlenül mások mentésébe, mert csak tetézheti a bajt. Életét kockáztatja, illetve további beszakadások keletkezhetnek. Hívjon segítséget, és a mentést végzőt kötelekkel, társakkal biztosítsa! Ha más eszköz nincs, egy hosszú, de erős ágat, ruhadarabot nyújtson a jégbeszakadtnak! Ha többen vannak, egymás lábát fogva - mint egy hason fekvő lánc - segíthetnek!

A mentést követően szükség esetén hívjon mentőt!

 

 
EURÓPA A POLGÁROKÉRT PDF Nyomtatás E-mail

A Testvéri összefogás Európa jövőjéért- kultúra közi párbeszéd egy élhető, demokratikus Európáért” projektet az Európai Unió finanszírozta az „Európa a polgárokért” program keretében

2. ág, .1 "Testvérváros-program" intézkedés

Részvétel: a projekt lehetővé tette a találkozókat 180 állampolgár részvételével, akik közül 95 fő BALASSAGYARMAT, Nógrádmarcal és Önkormányzatok Mátrai Szövetsége (HU), 30 fő Vlachovice (CZ), 15 fő Grad Vrlika (HR), 5 fő Kamez (AL), 20 fő DABROWA TARNOWSKA (PL) és 15 fő HEIMENKIRCH (GE) lakosai.

Helyszín/Dátumok: a találkozó helyszíne Slovenske Darmoty - Szlovákia SK volt, 12/08/2021 és 16/08/2019 között.

Részletek

 
Változások a hivatal ügyintézésében PDF Nyomtatás E-mail

Karácsondi Közös Önkormányzati Hivatalban 2021. szeptember 2-án (csütörtökön) az ügyfélfogadás elmarad, 2021. szeptember 3-án (pénteken) az ügyintézés és a munkavégzés szünetel.

A Karácsondi Közös Önkormányzati Hivatal 2021. szeptember 6-tól (hétfőtől) átmenetileg a művelődési ház nagytermében (3281 Karácsond, Hősök tere l.) működik.

Ügyfélfogadási rend:
Kedd 08.00 - 12.00 óra
Csütörtök 13.30 - 17.30 óra

Részletek

 
Vágányzári információ PDF Nyomtatás E-mail

Értesítjük tisztelt utasainkat, hogy 2021. szeptember 4-től és 2021. szeptember 5-ig, 2021. szeptember 11-től és 2021. szeptember 12-ig, 2021. szeptember 18-tól és 2021. szeptember 19-ig, és 2021. szeptember 25-től és 2021. szeptember 26-ig Budapest-Keleti állomáson végzett pályakarbantartási munkák miatt a 80 [Budapest] – Hatvan – Miskolc vasútvonalon egyes vonatok módosított menetrend szerint közlekednek.

További részletek: itt

 
Milyen lesz az élet a lignit után? PDF Nyomtatás E-mail

Milyen lesz az élet a lignit után? Most mindenki elmondhatja véleményét a Mátrai Erőmű átalakításáról!

A kérdőívet kitöltve most bárki név nélkül elmondhatja véleményét a Mátrai Erőmű átalakításáról és hozzájárulhat, hogy az erőmű lignit kivezetése során a lakosság véleményét és érdekeit is figyelembe vegyék.

Az Erőmű átalakítása egész Heves megye lakosságára hatással lesz, ezért nagyon fontos, hogy az itt élők elmondhassák véleményüket a témáról. A kérdőív kérdéseire válaszolva most anonim módon megoszthatja, hogy Ön mit gondol az lignit utáni Mátrai Erőműről és annak hatásairól: hogyan érinti a változás Önt és települését, milyen előnyét és hátrányát látja a folyamatnak, milyen jövőt tud elképzelni az erőmű átalakítása után, illetve milyen lehetőségei vannak jelenleg, hogy részt vegyen a folyamatban.

Kérjük, a kitöltés után, ossza meg a kérdőívet családtagjaival, munkatársaival, ismerőseivel, így visszajelzésükkel ők is hozzájárulhatnak, hogy a lakosság érdeke is képviselve legyen!

A kérdőív az alábbi linken elérhető:
https://survey.alchemer.eu/s3/90368128/COAL-OUT-Lakoss-gi-k-rd-v

 
Falunap PDF Nyomtatás E-mail

Főzőverseny

 
Főzőverseny 2021 PDF Nyomtatás E-mail

Főzőverseny

 
Gátközlekedési engedélyek PDF Nyomtatás E-mail

 

 
Közlemény PDF Nyomtatás E-mail

A Heves Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztály Környezetvédelmi Osztályán (a továbbiakban: Környezetvédelmi Hatóság) indult, a környezeti hatásvizsgálati és az egységes környezethasználati engedélyezési eljárásról szóló 314/2005. (XII. 25.) Kormányrendelet (a továbbiakban: Khvr.) hatálya alá tartozó környezetvédelmi felülvizsgálati eljárásról.

Részletek: pdf

 
Házhoz visszük PDF Nyomtatás E-mail

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

2. oldal / 22