Karácsond Községi Önkormányzat
Tájékoztató PDF Nyomtatás E-mail

 
Adventi ünnepek veszélyei PDF Nyomtatás E-mail

Tájékoztató

Az ünnepek közeledtével változnak a szokások, akárcsak hétköznapjaink és velük együtt az ünnepre való készülődés is. Hagyományőrző a templomokban, köztereken, hivatalokban, üzletekben, pályaudvarokon felállított karácsonyfa, ezzel együtt az utcai forgatag, a díszes kirakatok, a kivilágított utcák, árkádok, az utcai árusok portékái, mind az ünnep közeledtét jelzik.

Advent időszakában a koszorúkon a gyertyák fénye villan fel az otthonokban. A legszebb ünnep napjaiban sem szabad azonban megfeledkeznünk a ránk leselkedő veszélyekről, elsősorban a gyertya gyönyörű, de veszélyes lángjáról! Az elmúlt évtizedek során bekövetkezett sajnálatos, olykor tragikus események (adventi gyertya lángjától, illetve karácsonyfa tüzétől kiégett lakások) arra kell, hogy figyelmeztessenek bennünket, hogy kellő körültekintéssel, nagyon nagy odafigyeléssel szabad a gyertyákat elhelyeznünk és meggyújtanunk. Amennyiben nem így tesszük, egy élet munkája semmisülhet meg, válhat a tűz martalékává néhány perc alatt. A legnagyobb körültekintés mellett/ellenére is keletkezhet tűz a lakásunkban. Nagyon fontos, hogy a lehető legrövidebb időn belül tudomást szerezzünk erről és a szükséges intézkedéseket (bent lévő személyek mentése, tűzoltóság értesítése, tűz oltásának megkezdése) megtegyük.

Azért, hogy az ünneplés zavartalan legyen és az ünnep során érzett örömünket ne árnyékolja be semmilyen előre nem várt esemény, a Gyöngyösi Katasztrófavédelmi Kirendeltség fontosnak tartja felhívni az állampolgárok figyelmét néhány alapvető biztonsági rendszabályra, amelyek nyílt láng, valamint az elektromos árammal működő díszek használatára vonatkoznak.

Az adventi koszorú által okozott tüzeket többnyire az égve felejtett gyertyák okozzák. Azért, hogy elkerüljük a hasonló tűzeseteket, javasoljuk:

  • az adventi koszorúkat helyezzük nem éghető anyagból készült felületre (fém, vagy hőálló üveglap stb.) és közvetlen közelében ne helyezzünk el más éghető anyagokat,
  • a gyertyák, mécsesek csak nem éghető tartóban legyenek elhelyezve és rögzítve a koszorún, csokron! A gyertyákat, mécseseket ne tegyük közvetlenül a koszorú éghető anyagú részei (fenyőlevél, moha, fagyöngy, stb.) mellé, ott ne gyújtsuk meg! A koszorún elhelyezett gyertyákat csak felügyelet mellett égessük, mielőtt a helyiségből kimegyünk, azokat oltsuk el, ugyanis a tapasztalatok szerint az égve felejtett gyertyák okozzák a tűzesetek jelentős részét.
  • Csak magyar érintésvédelmi előírásoknak megfelelő elektromos lámpa füzéreket használjunk. Az olcsó, legtöbbször távol-keletről származó elektromos díszítések rossz minőségük miatt nem csak áramütés lehetősége miatt veszélyesek, hanem az esetleg bekövetkezhető rövidzárlat tüzet is okozhat. A lámpafüzéreket éjszakára, vagy hosszabb távollét idejére ne hagyjuk bekapcsolva.

Az esetleg fellobbanó lángok elharapódzását vizes pokrócokkal, vagy ha van kézi tűzoltó készülék alkalmazásával lehet leggyorsabban megfékezni.

Fontosnak tartjuk felhívni a figyelmet arra, hogy a téli szünet idején több családban gyermekek felügyelet nélkül tartózkodnak otthon, és életkori sajátosságaiknak köszönhetően kíváncsiságból igyekeznek sok mindent kipróbálni. A tragédiák elkerülése érdekében a gyújtóeszközöket zárják el, hívják fel a szülők a figyelmet a veszélyforrásokra és magyarázzák el, mit kell tenniük, ha mégis bekövetkezik egy nem várt esemény.

 

Írjuk ki a telefon közelébe azokat a segélyhívó számokat, amiket a gyermeknek is jó tudni. Amennyiben mégis tűz keletkezik az otthonukban, azt azonnal jelezzék a tűzoltóságra, majd fizikai és egészségi állapotuknak megfelelő mértékben igyekezzenek megakadályozni a lángok kiterjedését.

Ha mégis megtörtént a baj a 105, vagy a 112 telefonszámon lehet a tüzet jelezni a tűzoltóságra.

 
ZÖLDHULLADÉK GYŰJTÉS PDF Nyomtatás E-mail

Tisztelt Ügyfelünk!

Az NHSZ Hevesi Városfenntartó Nonprofit Kft.  ZÖLDHULLADÉK GYŰJTÉS-t végez Karácsond közigazgatási területén 2015. november 28-án (szombaton), mely során műanyag zsákos formában kihelyezhető falevél, ágnyesedék, vágott fű, gyom, egyéb lágyszárú növényi maradványok.
Kötegelve helyezhetőek el a zsákok mellett nagyobb méretű faágak legfeljebb 2 cm átmérőig és 1 méter hosszúságúra darabolva. Munkatársaink a nem kötegelt ágakat nem szállítják el!
Kérjük, ügyeljenek arra, hogy a zsákokba kizárólag zöldhulladék kerüljön! Amennyiben munkatársaink a zöldhulladékos zsákokban háztartási vagy egyéb nem odavaló anyagot találnak, a zsákokat nem szállítják el.
A zsákos és kötegelt zöldhulladékot a gyűjtés napján legkésőbb reggel 6.00 óráig helyezzék ki az ingatlan elé.

Felhívjuk figyelmüket, hogy a járatok csak egyszeri alkalommal teljesítik a begyűjtés útvonalát, ezért a később kihelyezett zöldhulladékért nem lesz módunk visszamenni.

Megértésüket ezúton is köszönjük!
Tisztelettel: NHSZ Hevesi Városfenntartó Nonprofit Kft.

Email: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. ; Tel/Fax: +36 36 346 822

 
A szociális tűzelőanyag juttatásról PDF Nyomtatás E-mail

 

 

Letölthető:

 
SAJTÓKÖZLEMÉNY 2015. augusztus 31. PDF Nyomtatás E-mail

A KEOP-4.10.0/N/14-2014-0292 AZONOSÍTÓ SZÁMÚ „KARÁCSOND KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT ÉPÜLETEINEK NAPELEMES RENDSZER KIÉPÍTÉSE” CÍMŰ PÁLYÁZAT EREDMÉNYEIRŐL

A Környezet és Energia Operatív Program 23 655 130 Ft-tal támogatja a KEOP-4.10.0/N/14-2014-0292 azonosító számú projektnek az eredményes megvalósulását, mely során Karácsond Községi Önkormányzat napelemes rendszert épít ki a Gönczy Pál Általános Iskola, valamint az Időskorúak Szociális Otthona épületei számára a helyi villamosenergia-igényének megújuló energiaforrásokból való biztosítása érdekében.

Jelen pályázati felhívás kiemelt célkitűzése – összhangban a hazai és EU stratégiával – ösztönözni a decentralizált, környezetbarát megújuló energiaforrást hasznosító rendszerek elterjedését; és vissza nem térítendő támogatás formájában pénzügyi forrást nyújtani azok megvalósulásához.

A projekt kivitelezését az Alba Napelem Kft. végezte, mely több éves kivitelezői tapasztalattal rendelkezik a napelemes rendszerek telepítése területén. A projekt során Karácsond Községi Önkormányzat 3281 Karácsond, Szent István út 40. Hrsz.: 27/2. házszám alatti Gönczy Pál Általános Iskola épületén kivitelezésre került egy 22 kW-os fotovoltaikus rendszer, 3281 Karácsond, Szent István út 37. Hrsz.: 215. házszám alatt található Időskorúak Szociális Otthona épületén telepítésre került egy 10 kW-os napelemes rendszer, melyek az önkormányzat villamosenergia-fogyasztásának közel 100 %-át váltják ki. Az iskola tetőfelületére 88 db Canadian Solar CS6P-250P típusú napelem került telepítésre, a szociális otthon tetőfelületére pedig 40 db Canadian Solar CS6P-250P típusú napelem került installálásra. A napelemek által termelt egyenáramot 1 db Fronius IG PLUS 120V-3, 1 db Fronius IG PLUS 150V-3 és 1 db Growatt 10000 UE típusú beépített inverter alakítja át váltakozó árammá és táplálja be a hálózatba. A rendszer átadása és üzembe helyezése megtörtént, ezzel az önkormányzat a jövőben jelentős költséget takarít meg a megújuló energiaforrás használatával.

További információ:

Földi Csaba
Polgármester
KARÁCSOND KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT
Cím: 3281 Karácsond, Szent István út 42.
E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

 
<< Első < Előző 31 32 33 34 35 36 37 38 Következő > Utolsó >>

31. oldal / 38

eÜgyintézés

Hirdetés

Tárhely és design:
Kolibri Informatika
Ha hirdetni szeretne, érdeklődjön a Hivatalban!

Ki olvas minket

Oldalainkat 46 vendég böngészi